En del af at drive en bæredygtig kantine er at bruge økologiske råvarer alle de steder, hvor det giver mening. En anden vigtig ting er at bruge så mange lokale råvarer, som muligt. Det er nemlig godt for både kvaliteten og klimaregnskabet.

Det betyder også, at det nogle gange er en bedre og mere ansvarlig løsning at fravælge økologi, hvis de økologiske varer er transporteret til Danmark fra den anden side af jordkloden. Derfor vil du både se økologi og en masse friske, lokale og danske råvarer i vores køkkener. Det synes vi er mest ansvarligt.

Måske kender du Det Økologiske Spisemærke? Det er en mærkningsordning for spisesteder og fortæller, i hvor høj grad mad og drikkevarer er økologiske. Vi arbejder som udgangspunkt med bronze-mærket. Det betyder at vores køkkener er op til 60% økologiske. Blandt andet er mel og bælgfrugter økologiske og i bedste kvalitet fra mindre danske møllerier og producenter.

Hvis I har ønsker om sølv eller guld, så kan vi selvfølgelig også håndtere det.

Ud over at have et stærkt fokus på sunde og bæredygtige fødevarer skal vi reducere madspild mest muligt. Derfor bliver alle medarbejdere uddannet med fokus på gastronomiske trends og teknikker, som betyder at vi kan udnytte overskudsmaden.

Vi bruger hele råvaren. Her er nogle eksempler:

  • Hjemmelavede olier med smag af rensede skræller fra grønsager. En olie tilsmagt med skræller fra asparges kan f.eks. bruges til at røre en cremet aspargesmayonnaise, som smager helt fantastisk sammen med bagte rodfrugter, eller sammen med æg og rejer.
  • Dressinger og marinader bliver lavet fra bunden. For eksempel kan top og bund fra danske rabarber blive brugt til at røre en sød og syrlig vinaigrette, der får tankerne hen på sol og sommer.
  • Vi sylter så meget som muligt. Det kan være danske bær i slutningen af sæsonen, som kan bruges senere til smagfulde salater. Eller agurker, asier og squash som kan blive til frisk og syrlig garniture til varme efterårsretter. Eller røres til en sød og cremet pickles der, går godt til både rugbrød og lune fiskeretter.
  • Smagsgivere, enten tørrede eller som fond, bliver hjemmelavet med bæredygtige danske grønsager.

Med en tæt dialog med leverandørerne sikrer vi, at menuer og opskrifter tager udgangspunkt i, hvilke råvarer, der er i sæson – og hvad producenterne har mest eller mindst af.

Bælgfrugter er rige på protein og har en masse gode næringsstoffer. Det er samtidig en af de mest bæredygtige afgrøder vi har i Danmark. Derfor spiller bælgfrugter en stor rolle i sammensætningen af menuer hos Gästus. Og på årlige workshops, dykker medarbejderne ned i kreative, smagfulde og æstetisk flotte serveringer med danske bælgfrugter i centrum.

Mindst to gange om året køber vi hele slagtedyr. Det gør vi for at få fokus på nogle udskæringer, som ellers tit bliver overset i mange kantiner. At vi har hele dyr bidrager til en masse kreativitet i køkkenerne. Og de anderledes udskæringer er en god mulighed for at bruge teknikker og tilberedninger fra andre dele af verden.

At servere fisk fanget i og omkring danske farvande er vigtigt. Og netop derfor, kan vi godt lide begrebet ’dagens fangst’.

Fiskeretterne bliver tit lavet med et twist, så de er spændende og fulde af smag. Her er nogle af signaturretterne:

  • Asiatisk inspirerede fiskefrikadeller med limeblade og sesam.
  • Sydamerikansk ceviche som er en ret med råmarineret fisk, sprøde salater, chili og lime.
  • Italienske pastaretter med fisk og cremet muslingesauce.

Frokosten skal ligesom andre måltider på arbejdspladsen være en oplevelse. Det kræver både innovation og variation i menuen. Alle vores kokke har stor frihed, er fagligt stolte og fagligt nysgerrige. Derfor kan I se frem til mad på et højt niveau dag efter dag. Og altid med respekt for årstidernes skiften og sæsonens lokale råvarer. På den måde sikrer vi, at der hver eneste dag er god mad til både de nysgerrige og til dem, der helst vil have at tingene er, som de plejer at være.